Wednesday, 31 July 2013

Puasa & Raya

Assalamualaikum dan salam Ramadan.

Ingat tak hari pertama kita menyambut bulan puasa? Kalau x ingat maknenye x ready la tu, iskh xyah nak sembunyik2 lah..hahaha, 1 ramadan jatuh pada hari Rabu bersamaan 10 Julai.

haaaaaa..tibe-tibe terasa nak tahu kenapa perkataan Ramadhan ditukar kepadan Ramadan??

" Entri "Ramadan" walaupun ditulis begitu, sebenarnye kita bebas menyebutnya dengan bunyi "dhod" tidak ada salahnya. Kamus hanya merakamkan penggunaan mana yang terbanyak. Kita boleh juga menulis mengikut ejaan transliterasi agar lebih tepat. Tetapi sekiranya kita ingin menggunakan tulisan umum ejaan sebagaimana yang tertera di dalam Kamus Dewan 4 itulah yang dikira tepat - "Ramadan". "
[http://prpm.dbp.gov.my/Search.aspx?k=ramadan&d=10]

So, tidak salah sebenarnye jika kita nak guna yang mane satu sebab kita translate dari jawi straight kepada rumi.

Dah settle pasal perkatan Ramadan?.. jom kita kembali ke jalan yang benar, EH! silap2, kembali pada tajuk asal .. ALAAAAA gurau sikit2 je, kalau tak nanti bosan plak orang yang membacanya :)

Dalam bulan puasa ni ade la 2-3 tempat aku keluar untuk berbuka. The Living Room, The Westin Kuala Lumpur bersama exco-exco Gen-Y Conference:









Makan free sape xnak kan?..lebih2 lagi dekat Dining Hotel ni..GULP!, kalau bace entri ni during daylight mesti batal puasa.

Seterusnya aku berbuka dengan si Fikri Syafiq ni!..dekat The Curve, mulanya nak makan dekat Waroeng Ayam Penyet tapi lambat sampai so dah penuh, then terpikir karipap Ikea, beli lah 1/2 Dozen plus ngan mineral water. Dah isi skit perut, pegi balik dekat Waroeng Ayam Penyet ni :)
Alhamdulillah sampai tu dah lengang skit customers.


And semalam berbuka dengan classmates(faris,lys and panjang) dekat Curve jugak and Same place iaitu Waroeng Ayam Penyet. Lepas berbuka lepak plak starbucks dok crite pasal pengalaman during internship(kami belom habis lagi).. Insya Allah hujung bulan 8 ni tamatla kami berpraktikal :) Yay!! again.






Alhamdulillah kita skarang ni dah masuk 10 malam terakhir, dan malam-malam yang terakhir ni lah ramai yang mencari keredhaan ALLAH s.w.t. Tapi malam yang paling penting adalah malam Lailatul Qadr di mana malam inilah  Allah subhanahu wa ta’ala menetapkan secara terperinci takdir segala sesuatu selama 1 tahun dan byk lagilah kelebihan2 malam Lailatul Qadr ni. Banyak kita boleh dapat kat internet ni if susah nak beli buku. Semua berada di hujung jari kita. Hendak ngan tak nak je :)

Jom ramai-ramai seikhlas yang mungkin![insya Allah]

Au Revoir!