Tuesday, 3 December 2013

One of Lucky Winner?!!

Remember tak entry tuu, alaaa entri gedik2 untuk pertandingan yang mix and match by Padini tu hah!! hish cepat lupa lah!! bukak la --> "WHAT YOUR STYLE?" <--



27th sept. 2013 - bukak mail kat ipong nak check email - lina@jobstreet, myDEAL, Airasia, Google Reminder,(SIGH..) xde yang menarik ke dapat contoh menang loteri ke(ade tapi SPAM la) Ignore! zasss ternampakla satu dari Eva Lim from padini, okay OPEN!, from bla bla bla, to zuy.mzmn@gmail.com bla bla bla... WOW!!!


PAK CIK MENANG VOUCHER RM500 dari PADINI!!

Alhamdulillah, 1st time masuk competition ni rezeki menang dapat voucher RM500.. tapi kalau dapat RM500 tunai pun ok *HEW HEW HEW* berangan je lah masuk competition yang besar lagi la ye?

For those yang mmg suka mix&match pakaian actually mmg senang la korang nak karang just a simple short paragraph je pun .. kalau nak dibandingkan cara penulisan and idea aku ni xde lah segempak editor buku majalah GLAM, MASKULIN, etc. Tapi rezeki orang cakap ade kat mana2 cuma kene rajin la study cara nak buat tu..

- kasut??- sluar??- kemeja??- accessories??
Terus nak macam-macam kan, tapi xpe expired lambat lagi, tunggu skali ngan annual gift voucher dulu la. combine tgk brape je yang dpt.. hew hew hew.


Tak Nak cakap byk.. JOM SHOPPING kat PADINI!!



Friday, 22 November 2013

Aktiviti Hujung Minggu

Assalamualaikum w.b.t

Dua minggu tak update blog, mesti ade yang tertanya-tanya mane lah ilang abam zoul ni. Kejap, ABANG?!!, ye lah dah boleh kawen kire kite panggil abang lah. Sebut pasal kawen plak, bertubi-tubi dah soklan aku dapat, bukan saje dari ibunda sendiri, malah sedara mara,sepupu sepapat,jiran tetangga dan lain-lain lagi lah.

Penat nak menjawab, aku decide "lari" dalam erti kata lain jalan-jalan la ke negeri lain la kejap sementara ade masa terluang, nanti dah sambung blaja xde dah mase nak jalan-jalan ni.. Tunggu nak masuk degree bulan 3 tahun depan kalau sambung terus ke UiTM, another uni's plak kemasukan diorang pada bulan 9, lambat tu kalau nak menunggu.

Tak usah pikir panjang, nak citer skit, minggu lepas aku ke Dungun, niatnye sebab nak jumpe MT (majlis tertinggi) kelas d'hoteliers batch 2012/2013. Lagi satu niat nak suprise-kann si HER ni, siap berpakat dgn along and mak die lagi. Malas nak tulis karangan panjang, biar gambar terangkan aktiviti aku sepanjang kat Dungun :)

 Drove from Kota Bharu - Dungun

view from Aina Rest House
Makan before watching Ender's Game kat Mesra Mall

Ber-KFC di rumah penasihat d'hoteliers
Stock malam ni ade 2 je lagi..sape2 nak sile PM!

No idea =.='

Tahniah to them!

ni baru kawan sampai mati ('',)

geng kaca mata kot.

inter frame!

The best resort in Dungun!!

Tahniah to puden,rozmi,tash and genna for your BIG day that time.. officially dah hbs korang nye diploma kan.. bulan 5 taun depan aku plak..jangan lupe dtg! 
So ni lah aktiviti aku minggu lepas :)

Au revior!

Friday, 8 November 2013

Kenali Bentuk Muka Anda.

Assalamulaikum w.b.t

Malam ni terasa gatal plak tangan ni nak update entry, perah punye perah dapatla idea ...
"Kenali Bentuk Muka Anda"
Kenape nak kenali muka kite plak?.. yelah stiap manusia dilahirkan dengan rupa paras berbeza
Klau sume sama xke bosan, so lain muka lain perangai lainla hati budi plak..kriiiik kriiik



Stop mumbling zoul!!, straight to the topic tonight laaa, you know men can do different styles to their hair, short hair can be style with spiky or short back and sides while long hair can styles with trim or layer and etc, But the main point here it's depends on individual to style it. Nice or Worse blakang cite la brader...



Secara asasnya, bentuk wajah menjadi panduan kepada penggayaan rambut. Lelaki kat dunia ni memiliki pelbagai bentuk wajah, empat segi, lonjong (oblong), bujur, bulat, segi tiga, berlian dan pear. So, penggayaan rambut mestila orang cakap masuk dengan bentuk muka :)

1. Empat segi (petak) - Bentuk wajah ini paling lazim dalam kalangan lelaki dan merupakan wajah paling versatil selepas bujur. Jika anda memiliki wajah ini, anda boleh dianggap bertuah kerana berwajah maskulin dan agak versatil. Anda sesuai menggayakan hampir apa sahaja gaya rambut termasuk keriting. Anda boleh membuat rambut spikey (cacak), flat dengan gaya messy. Seeloknya, lakukan potongan clean cut pada sekitar telinga. Selagi mana ia tidak menyembunyikan kemaskulinan wajah anda, anda digalakkan menggayakannya. Elakkan rambut melepasi dagu. Contoh artis: David Beckham

2. Bujur - Bentuk wajah seperti telur ini, agak feminin tetapi bertuah kerana boleh disesuaikan dengan apa jua gaya rambut. Anda sesuai untuk berambut pendek atau panjang. Ini kerana, anda mempunyai garis rambut pada dahi yang versatil. Potongan rambut bertingkat serba sedikit menyuntik ciri maskulin. Contoh artis: Kid Rock

3. Bulat - Muka bulat sering dilambangkan sebagai bermuka penuh dengan garis dahi dan garis dagu yang bulat serta nampak ketara pada pipi. Anda perlu memilih potongan rambut yang dapat mengurangkan 'kelembutan' pada garis rahang anda. Menipiskan bahagian tepi dan belakang nampak lebih baik. Elakkan memilih potongan rambut yang membuatkan wajah anda lebih bulat seperti keriting atau bob. Elakkan juga potongan rambut yang menutup dahi. Contoh artis: Alec Baldwin

4. Tiga segi - Wajah ini amat tirus di dagu tetapi dengan kombinasi wajah berbentuk petak. Agak sukar untuk memilih gaya rambut kerana gaya rambut yang dipilih perlulah tidak memperlihatkan dagu lebih tirus. Sebaiknya ikut seperti Justin Timberlake yang memotong rambut serapatnya dengan kepala serta berdekatan pelipis tetapi rambut di bahagian belakang biarkan panjang dan lebat. Contoh artis: Justin Timberlake

5. Berlian - Wajah ini mempunyai bahagian yang paling luas di tulang pipi tetapi menirus di dahi dan rahang. Jadi, anda seharusnya memilih potongan rambut yang dapat memberikan ilusi lebar. Anda sesuai berambut panjang dan sebenarnya sesuai bermisai atau janggut untuk menyeimbangkan bahagian wajah anda yang tirus. Potongan menutup dahi juga membantu. Elakkan potongan yang menambah ketinggian rambut seperti spikey atau terlalu pendek seperti potongan buzz. Contoh artis: Dave Navarro

6. Pear - Wajah ini menirus di bahagian atas tetapi melebar di bahagian bawah. Rahang dan dagu kelihatan lebih bersifat membulat. Wajah sebegini patut diseimbangkan dengan gaya rambut lebat di bahagian atas kepala dan sekitar pelipis. Contoh artis: Stevie Wonder

7. Lonjong (empat segi panjang) - Wajah ini mempunyai dahi yang tinggi dan dagu yang panjang. Wajah jenis ini juga tidak mempunyai banyak masalah. Anda boleh berambut panjang dengan potongan bertingkat atau potongan amat pendek buzz seperti Wenworth Miller. Potongan menutup dahi yang messy juga kelihatan baik untuk anda. Cuma, digalakkan anda tidak menambah panjang di bahagian atas rambut. Jika anda tambah, wajah anda akan kelihatan lebih panjang. Contoh artis: Ben Affleck

So, kat sini ade la a few gaya potongan rambut aku, tapi yang extreme macam botak tepi, mohawk ke, panjang ikat blakang ke, xde xde .. keep it simple je :)


pendek/belah tepi

panjang/loose/belah tepi jugak


pendek/spike

Monday, 28 October 2013

Jom Tengok! Jom Dengar!

Gemoning!..  pagi ni tibe2 je ghase nak update entri pasal member-member plak.. bukan nak kondem member tapi nak share bakat yang diorang ade, diorang dah post, so as kawan kite patut share la.. at least bakat die ade bukan yang x elok tapi yang elok seelok-eloknye .. x gitu?..

Member aku sorang ni suke menyanyi and kalau nak tau die pernah menang pertandingan karaoke worth 5k okay!, koMAMPOO? kalau ade bakat tu jangan sia-siakan, pegi je ujibakat ke competition yang  ade, x rugi mencuba :)

Puden Kamarudin ni dah byk buat cover untuk lagu yang pernah dinyanyikan oleh artis-artis terkenal di tanah air kita .. nak tau lebih lanjut jom bukak YouTube search je by "PUDEN KAMARUDIN" for sure pap pap pap satu-persatu keluar dari lagu putih-putih melati,hanya aku,muara hati dan banyak lagi la,malas oplak nak list semuanye,lengih jari jemariku ini,ececece ..

HAAA!! cover terbaru die ni kalau nak dengar!

video


pompuan kalau dengar ni mesti cair punyelah, abam puden ni kalau bercakap ngan menyanyi, suara die boleh bertukar,ala-ala macam power rangers nak transform :) pape pun good luck ye kawan!

Sunday, 27 October 2013

TAHNIAH!

Assalamualaikum w.b.t

TAHNIAH, CONGRATS, macam2 lagila dpt kan gie?.. Rabu [23/10/2013] di mana bestie aku sorang ni x sabar nampaknye untuk di-peptisyen-kan  sebagai Peguambela & Peguamcara. "Long-call" ini diadakan di Mahkamah Kota Bharu start pun agak lewat skit sebab ade kes lain tgh berlangsung time tu. So kene la sabar ye, padahal time abang zoul ko ni tgh keje, tapi semalam dah mintak dengan boss nak keluar kejap, Event penting ni boh! kawe ambo nok buleh lesen peguam ni, rugi r kalu ambo xdok!..

Ok lah malas nak taip panjang lebor, meh lah tgk ape yang berlaku pada hari kejadian :-

Menunggu Ketibaan Hakim

Our Solicitors and Advocates: Tarmizi Mustaffa!


Dah habis event, posing2 la pulak bersama besties(aku,miji,kimi)
Tak sangka cikgu menaruh harapan kat die ni utk jadi doktor tapi terbalik plak, loyer plak jadinya.. itula zaman skolah lain, bile dah masuk uni ni baru tau cabang mana kite nak pegi, tapi aku jugak la yang x kemana cuma ke arah hospitality je lah.. ape-ape hal Alhamdulillah bakal mengenggam segulung jugak tahun depan :p  TAHNIAH GIE!..

Tuesday, 15 October 2013

Salam Aidiladha 2013

Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah selesai dah jual beli daging korban, sembelih pun dah.. tapi bukan aku la yang menyiat daging tu :p Oh, sebelum tu nak gtau, bukan aku yang jual daing lembu tapi beli 1 bahagian dari sedara sbb mak aku la yang suruh. Yelah kalau dah cukup beli 7 bahagian lembu, boleh la beli daging unta plak kan? x sure lah aku.



Sebeno-beno nye tahun ni kali kedua la aku beli tapi tahun lepas bahagian aku ayah suruh bagi kat orang lain, xpelah this year pun ade lagi, next year pun ade .. next next year pun ade, HEHEHE kidding je!

1 lagi bende yang aku dapat tahu, kalau orang yang ingin melaksanakan ibadah korban ni kan, diorang x boleh gunting rambut atau mana bulu yang ade di badan lah :p dan jugak xleh potong kuku!! (jangan gatal nak buat bende yang dah dilarang ni) .. tapi kala dah nyanyok kan sbb makan nasi dagang byk sgt sebelom tu and SUDDENLY terpotong kuku la kan, kite kene mohon ampun dari ALLAH S.W.T dgn bersungguh2 dan x kene fidyah (denda/tebusan), so aku nak pesan la, kalau next time nak korban JANGAN GATAL NAK POTONG KE GIGIT KE KUKU tu.. rugi!

Sebelum undur diri, nah #SELFIE photo dari aku:

Selamat Hari Raya Aidiladha 2013 



Saturday, 12 October 2013

What Your Style?


How do you style yourself? Jeans with pattern long sleeved slim shirt or short with a nice Polo shirt? Different people have their own  selection of style. Well, as for me i love mix and match my clothes, slim fit jeans stylized with printed shirt which i choose it myself. Denim basic shirt that i bought at Padini Authentics can also be matched  with skinny jeans and Shortwing Blucher type shoes by SEED with a striped socks and shades from Brands Outlet. Don't  forget wearing a watch because time is very exclusive for men. A little touch with bracelets, maybe you can wear with 1 or 2 different types of bracelets, not too much accessories neither not to over dress :) Good LUCK guys! 


Shades: Brands Outlet
Shirt : Own Design
Jeans: SEED
Shoes: SEED

Shirt : Denim Basic from PDI
Bracelets: Brands Outlet
Jeans: SEED

Friday, 4 October 2013

Wanita Di Jalan Raya!

Assalamualaikum w.b.t.

Entry kali ni nak buat aduan skit la pasal cara pemanduan wanita di jalan raya.

Situasi 1:
- bile nak masuk ke lane sebelah, signal dah bagi tapi belum sempat blip-ping masuk kali yang 3, mak aih tgk2 ade kat lane sebelah, macam the flash bawak kete plak. adoi cik kak oi tgk ke x cermin sisi tu?..


Situasi 2:
- bile nak buat selekoh or u-turn, wanita ni mmg tunggu jalan kosong baru nak buat, tapi bile kereta nak dekat baru diorang nak masuk! x pasal2 kang bontot kete kakak yang cantik itu dicium kereta brader handsome kat blakang. Ke taktik nak mengorat ni! hurmmmm

So far, mmg dua ni je la yang slalu aku nampak sbb slalu blaku depan mata aku.. Kite kaum laki ni suke pegi keje lambat + naik motor nak elak kesesakan lalu lintas kan.. so dalam mase kusyuk bonceng motor, ade plak minah sengek ni buat hal.. mane x hangin!

Kepada gadis/kakak/makcik/datin/puan sri ke yang mana suke sgt bawak kete macam ni, saya cadangkan masuk kelas memandu untuk kali kedua lah.. mungkin dah buat praktikal so mesti paham la macam mana situasi nya.. 1st amik dulu tu teori je, so x brape nampak.. HEHEHE..

Bertemu lagi dalam next entry k!

Au Revoir!

Tuesday, 1 October 2013

Pilihan

Assalamualaikum w.b.t.

Update kali ni nak cerita pasal pilihan course ke degree nanti.. Punye la tanya member2 ape nak amik kan, so 1st choice memang la pilih sambungan diploma dulu.. jadinye ade lagi 3 tempat kosong (macam kawen plak kan, dah kawen 1 bini, ade lagi kosong 3) .. HAHAHA! mahu x diparangnye ngan bini kalau buat macam ni.. soooo sorry sayang!

HAH!, so ni lah pilihan aku lepas dok pikir dari balik keje sampaila nak tido .. datang ofis ari ni terus bukak, isi then hantar .. xpe xpe, ade lagi 3 kali peluang kalau nak tukar kos.. so lepas ni kalau korang tgk pada kos ni, mintak la usulkan pendapat :)


Kalau korang nak tgk program ape ditawarkan bagi penerapan Diploma ke Sarjana Muda UiTM, <-- ni link die, so nak mintak pendapat lah kat cni. tq guys :)

Au Revoir!

Thursday, 26 September 2013

Lelaki Di Bilik Mandi?

Assalamualaikum w.b.t

Sebelum tido jom update blog jap :)

Kat cni aku just nak share sedikit sebanyak xtvt lelaki kat bilik mandi :-



1. Ada lelaki yang tidak boleh terburu-buru kalau tgh bersihkan diri kat toilet. Kene la lakukan dengan terurus dan mengikut turutan. Kalau mandi macam kerbau, impak mesti diri kite rase x lengkap kalau nak keluar on that day.

2. Lelaki ni suka membaca kalau kat dalam toilet lebih2 lagi time 'melepaskan hajat'. Tak kisahla dalam bentuk artikel ke bentuk digital :). Lepas dah lega baru lah lelaki ni start bersihkan diri mereka. Waktu ni like masa untuk berpikir or mengingat kembali bende2 yang mereka terlepas pandang. So, janganla hairan kalau nampak si suami @ kekasih hati masuk toilet bawak majalah @ newspaper :)

3. Kalau keluar date and suddenly bf masuk toilet lama, jangan la marah yer sebabnye kalau gadis2 yang bace blog ni nak tau, laki ni suke mengadap depan cermin lama. Kalau kat rumah plak jangan la marah si suami dok lame dalam tu sebab kitorang nak belek muke dulu before shaving (utk suami bukan utk aku.. HEHEHEHE)

4. HAAAAA, ni yang x suke skali dengar.Wanita ni suke men serkap jarang kalau laki dok lame dalam toilet. Katanye kite ni sedang ber-ONANI!. HisH!!! Untuk pengetahuan korang, setelah diselidik oleh pihak tertentu dan terbukti hanyan 8 daripada 20 lelaki yang masuk toilet ber-onani. (12 lagi x buat la OKAY!)

5. Lastly before aku masuk tido (almaklumla esok keje boh!) Ni special case skit, kalau jenis yang suke merokok tu, for sure mereka akan hbskan 1 batang rokok terutamanya ketika sedang 'uk uk' paham2 lah .. Lepas tu baru la diorang akan start mandi. Alasan kenape, ini jawapan " Kat bilik air, kitorang leh berkhayal ape bende yang kitorang nak, NOT ONANI okayh!" -Alasan yang bagus!

So, ini la serba sedikit kalau korang(perempuan) nak tau xtvt orang lelaki :0

Aku masuk tido dulu.. good night, selamat malam.

Au Revoir!

Monday, 16 September 2013

Jiwa Kacau?

Assamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah setelah 4 bulan ber-praktikal di kota metropolitan, akhirnya penderitaan aku tamat jugak! hhahaha.. maafkan saya TWKL atas kekasaran.. eh! eh! xde lah, ( matiler kalau ade yang stalk blog ni)

Betty Who - Somebody loves you
ada masa free cube dengar lagu ni :)

Bukan pasal habis internship pun yang aku nak cerita kat sini, tapi pasal masalah "jiwa kacau" .. kacau sebab ape jangan ditanya nanti ngap!.. So, pada kebiasaannya kalau kita dalam keadaan macam ni, jalan yang terbaik adalah dengan SOLAT.

Bukan tak nak cerita tapi kalau terlampau publik kot! So jalan terbaik dengan bercerita kepada kawan baik, diorang nak dgr ke x lantak lah tapi at least rasa sedih/sakit mungkin hilang maybe around 30% pun dah kira ok la kan? jangan dok bajet member kita nak dengar sgt la, melainkan die nak dengar and suruh kita ceritakan..

"Sakit tu memang sakit zoul, tapi kau kene blaja terima hakikat!" Pesan kawan baik aku.

So, even skarang aku amik ayat ni, ingatan aku susah sgt nak lupekan sebab bukan masalah break-up tapi break. Amik masa untung tenangkan diri.

Mungkin bagus adanya cuti tamat blaja ni, ade jugak masa untuk aku rest and tenangkan fikiran, buang segala sikap -ve aku yang slama slalu dikomplen.. Insya Allah!

Au Revoir!

Tuesday, 3 September 2013

Boxers or Briefs?

Hello there, malam ni macam nak bercerita pasal boxers dan briefs.. tak heran kalau lelaki maskulin sekarang ni mempunyai lebih dari 20 pasang underwears/briefs/boxers.. Lelaki skarang lebih mengutamakan penggayaan diri dan sebabkan penggayaan jugak la kita sering disalah tafsirkan sebagai "GAY" kan?

Ladies jangan terkejut kalau korang datang umah bf ke or kawan rapat lelaki dan tibe2 bukak drawer penuh dengan undewear. There have a myriad types of boxers such as boxers, boxers briefs, trunks, briefs and mankini tapi sure tak ramai yang akan pakai mankini .. hahahah

Different boxers have different personality like ladies shoes la jugak kan?.. betol tak betol tak?..

Britain’s Underwear Unlimited came up with a handy chart deciphering what your underwear says about you. Wearing boxers can either mean you’re easy going, geeky or lack confidence.




Monday, 2 September 2013

Flight Missed!

Assalamualaikum dan selamat petang .. biasa nya kalau nak tido baru kita akan guna selamat malam.. Just nak bgtau satu bende je...


SAYA TERLEPAS FLIGHT UNTUK PERTAMA KALINYA!!
TAHNIAH UNTUK SAYA :'(



Thursday, 15 August 2013

Salam Lebaran 1434

Hari ni dah masuk hari yang ke-8 kita beraya.. rase semalam baru g semayang raya dekat masjid.. Tapi sedih x dapat nak kumpul duit raya, almaklum la dah besar, siap boleh ade anak dah kalau kawen ni, #eh tetibe mention kawen pesal zoul oi!.. Raya aritu adik bradik belah mak dtg then tanya la, anak DARA sorang ni bile nak mendirikan rumah tangga?.. choi kata i ni anak dara!! 

*[Berbalik kepada perkataan "ANAK DARA" tu sebabnye bile balik kampung, for sure aku akan terperap kat dalam bilik je sampaikan kawan2 datang, mak aku terus point ke bilik]

Alhamdulillah raya tahun ni sempat balik awal,
"eleh 1 hari je tu pun nak kecoh!"
"mestila nak kecoh weyh!!"

Awal pagi raya lambat sikit bangun sebabnye malam tu lepak ngan miezhie dan kimi tapi masih sempat semayang sunat aidil fitri okey!.. and ni bukti:


Gambar yang ni plak dengan ibunda tersayang/tercinta/terkasihi .. Cinta hati saya :) 

Puan Rusnah! 
Gambar kat bawah ni plak dekat Rantau Panjang, nak pegi beraya di Golok/Kolok 


Dah habis raye pertama :'(

Kejap je kan 1 hari dah habis beraya, Alhamdulillah jugak on 1st day raya road xde la busy mane sebab biasanye raya pertama orang akan beraya di rumah dengan family.. tapi atok nenek 2-2 belah mak ayah dah xde, sob sob! 

TA- DAAAAAAAAA ...
Ni gambar on second day raya :) 
Gayakan dengan classic looks skit lah .. xnak la moden sgt, x gitu?
Shirt : Radio Active
Belt : xtau brand ape (bukan Hermes yang pasti)
Jeans : Zara Man
Shoes: SEED
Wallet : Zara Man

Ni gambar third day raya :)

Shirt : Beli Kain kat Kamdar then mintak mak sepol yang jahitkan :)
Jeans : Zara Man
Shoes : SEED
Watch : Seiko
Shade : Brands Outlet
Haaaaaaa ni xleh blah, ade orang nak tiru gaya saya.. eee x malu la HER ni!

HIM                                                         HER

Betol x?.. tiru gaya artis konon nye .. HIM mestila artis, HER tu peminat je .. Her jangan marah!!
Ok lah cukup untuk sesi bergambar.. hahahaha

Sehingga jumpe di ENTRI akan datang.. Insya ALLAH

Au Revoir!

Monday, 5 August 2013

Fisheye, Wide/Micro Lens!

Assalamualaikum w.b.t

Lagi 2 hari umat Islam akan merayakan hari raya 'Idil Fitri atau Aidil Fitri sebagai perayaan setelah menjalani ibadah puasa pada bulan sebelumnya iaitu bulan Ramadan. Alhamdulillah barang yang dilanggan sudah sampai, nak tau ape?.. ni haaaaaa!


[Fisheye, Wide/Macro lens]

Got it From:
@myasyamyra [Instagram]

Price : RM 60 + postage

So, iPhone aku dah ade new accessories and ape lagi, jom lah #camwhoring !! and here some of the pictures i have taken: 

#1
#2

Dan yang ni pulak menggunakan Wide Lens :
Left to Right: Farhana, Lily, Panjang and Suhada

Alhamdulillah so far aku berpuas hati dengan bende alah ni .. Thanks to @myasyamyra for these lovely lens :)

Wednesday, 31 July 2013

Puasa & Raya

Assalamualaikum dan salam Ramadan.

Ingat tak hari pertama kita menyambut bulan puasa? Kalau x ingat maknenye x ready la tu, iskh xyah nak sembunyik2 lah..hahaha, 1 ramadan jatuh pada hari Rabu bersamaan 10 Julai.

haaaaaa..tibe-tibe terasa nak tahu kenapa perkataan Ramadhan ditukar kepadan Ramadan??

" Entri "Ramadan" walaupun ditulis begitu, sebenarnye kita bebas menyebutnya dengan bunyi "dhod" tidak ada salahnya. Kamus hanya merakamkan penggunaan mana yang terbanyak. Kita boleh juga menulis mengikut ejaan transliterasi agar lebih tepat. Tetapi sekiranya kita ingin menggunakan tulisan umum ejaan sebagaimana yang tertera di dalam Kamus Dewan 4 itulah yang dikira tepat - "Ramadan". "
[http://prpm.dbp.gov.my/Search.aspx?k=ramadan&d=10]

So, tidak salah sebenarnye jika kita nak guna yang mane satu sebab kita translate dari jawi straight kepada rumi.

Dah settle pasal perkatan Ramadan?.. jom kita kembali ke jalan yang benar, EH! silap2, kembali pada tajuk asal .. ALAAAAA gurau sikit2 je, kalau tak nanti bosan plak orang yang membacanya :)

Dalam bulan puasa ni ade la 2-3 tempat aku keluar untuk berbuka. The Living Room, The Westin Kuala Lumpur bersama exco-exco Gen-Y Conference:









Makan free sape xnak kan?..lebih2 lagi dekat Dining Hotel ni..GULP!, kalau bace entri ni during daylight mesti batal puasa.

Seterusnya aku berbuka dengan si Fikri Syafiq ni!..dekat The Curve, mulanya nak makan dekat Waroeng Ayam Penyet tapi lambat sampai so dah penuh, then terpikir karipap Ikea, beli lah 1/2 Dozen plus ngan mineral water. Dah isi skit perut, pegi balik dekat Waroeng Ayam Penyet ni :)
Alhamdulillah sampai tu dah lengang skit customers.


And semalam berbuka dengan classmates(faris,lys and panjang) dekat Curve jugak and Same place iaitu Waroeng Ayam Penyet. Lepas berbuka lepak plak starbucks dok crite pasal pengalaman during internship(kami belom habis lagi).. Insya Allah hujung bulan 8 ni tamatla kami berpraktikal :) Yay!! again.






Alhamdulillah kita skarang ni dah masuk 10 malam terakhir, dan malam-malam yang terakhir ni lah ramai yang mencari keredhaan ALLAH s.w.t. Tapi malam yang paling penting adalah malam Lailatul Qadr di mana malam inilah  Allah subhanahu wa ta’ala menetapkan secara terperinci takdir segala sesuatu selama 1 tahun dan byk lagilah kelebihan2 malam Lailatul Qadr ni. Banyak kita boleh dapat kat internet ni if susah nak beli buku. Semua berada di hujung jari kita. Hendak ngan tak nak je :)

Jom ramai-ramai seikhlas yang mungkin![insya Allah]

Au Revoir!