Friday, 24 June 2011

aku.dan MINAT

pong pang pong pang.. dah masuk sebulan blaja nie.. bayangkan mase zaman skrang nie laju je.. time aku kecik2 dululah nak tunggu malam tu punye lah lame.. especeli time puase.. nak cepat sgt berbuka, sanggup tido lepas asar, padahal org ckp x elok tido lepas asar nie.. x kesah lah, g pun time tu skolah rendah.. salah ke tak org tetap akan ckp "budak2, biase lah tue, baru blaja berpuasa"

Bile dah masuk semester ke-2 nie, sedikit demi sedikit minat dalam dunia masakan nie mule timbul..alhamdulillah, lepas nie leh lah bukak kedai makan sendiri(insyaallah!!).. orang kate bile dah blaja perkakas2 dapur dalam BI nie laen plak..

example:
1.ladle - senduk
2.tongs - penyepit

kalau kat umah,mak mintak senduk bagi senduk, tapi bile aku tershashul begini lah jadinye:

aku  : mak, mintak ladle, nak amik kuah nie.
mak : tangga dekat blakang umah.. nak buat ape angkut kuah pakai ladder??..dah buang tabiat ke?


LADLE = SENDUK
LADDER = TANGGA


**macam nie lah jadinye bile dah terbawa ape yg kite dah terbiase sebut kat kampus.. bile balik kampung je, baget mak kite tau lah kan(xtau lah kalau yg tinggal kat bandar camane kan)..

sambungan seterusnye aku nak share lah skit sebanyak ape yg aku blaja dalam dunia masakan nie..

d'etre poursuivi ;)





Wednesday, 22 June 2011

aku.dan WORDLESS WEDNESDAY

Gambaran aDalah Imaginasi Yang Terbaek..
wordLess WEd untuk aku Ari nie..

Tiramisu for Dessert!
nyum2..

Sunday, 19 June 2011

aku.dan CINTA JARAK JAUH

mmg betol lah bak kate kawan skolah aku dulu,si apik ni @ kasanova lah time skolah dulu
(sah2 aku kene balik ngan moto lagenda kesayangan die tu) , pasal cinta jarak jauh.. mmg byk kesabaran perlu ditanam dalam diri kite.. and 1 lagi kepercayaan tu kene la kuat.. tapi bagi orang yang lemah dalam bab2 cinta especeli tok diri aku sendiri lah kan.. nak tanamkan kepercayaan tu kene amik mase gak la..

cnie ade lah beberape tips tok di-share-kan ngan korang sume..

ekceli aku x pernah lagi sambut ulang tahun nie..mungkin x cukup lagi kot ulang tahun kami.. cewwaahhh..

For me as a student in Hotel Management, mmg agak susah skit nak cari mase coz everyday mmg ade je kene buat itu ini.. serving and kitchen class nie macam praktikal class, kalau skip 1 ari mmg BENGONG kepale hotak bile masuk next session.. aku harap die pun bz ngan keje die(hope so).. jgn dok bz ngan bende laen dah lah.. eh eh, silap masuk citer plak, aduyai..

xpe xpe, so kat cnie aku nak gtau mmg spiritual tu kene lah kuatkan skit x kire lah laki ke pompuan.. bile mental dah kuat, op kos lah fikiran kite akan pikir yang +ve je.. betol idak??..kalau salah ketok kepale aku k..

aku : siaran langsung ke ni??..
apik: yup..kenape tu??..
aku : nak buat ucapan untuk orang tersayang leh??
apik: X BLEH!!..
aku: aduyai..kemut tol!..

**pik jange maroh deh..gura jah nie..hehehehe

Wednesday, 15 June 2011

aku.dan HAPPY WEDNESDAY!

selamat hari RABU yaw!!..
all blogger added their favorite pic..
sebabnye.. x tau lah
so aku pun letak gak lah.. name pun blogger kan..
peace no wor!

kenape aku letak gbr nie?.. +.+'

so mai pakat kite ngomen skit.. chow!

Tuesday, 14 June 2011

aku.dan CHOMELNYE!

Nak kongsi(bukan kongsi: lu sangsi,lu mati!!)<---yang ni haprak pun xdak!!.. ekceli kan, ari tu lepak ar ngan mmber2 kat Dungun nie..lepak2 makan lah.. nak bersosial kat mall, Dungun je kowt.. tang ade pun Mesra Mall, tu pun amik mase 45 minit baru sampai, sedih tol!!.. xpe xpe, kite abaikan pasal Mall Mall nie yer.. ok cun!..

Ngah syok2 lepak, dok kutuk sane sini, lepas dah puas tu, zoul amik lah hp mmber nie, bukan nak curi bace msg @ tgk picture-picture die.. x berminat nak tau hal dalam kelambu orang nie.. bukan nak jadi paparazi pun..ahaks!.. 1st thing yang zoul akan bukak MUSIZ store lah, ape lagi.. nak tgk die nie ade lagu2 yang xde dlm enpon nie.. kalau ade nak baru curik2 amik,blutus lah, xkan nak infrared kowt, time zaman2 skolah dulu ade ler..

so, dok kusyuk2 cari lagu, die suggest kat zoul 1 lagu nie..

         The Ramlees - Itulah Sayang
         Cerita asal : Anakku Sazali

Omagad!...best gile nyanyian balik dari group nie..Yuna,Najwa,Fizi,and lastly Mira Tilu.. MIRA!!..so adorable babe!!..luv yu!(tapi sah sah lah die x luv aku pun).. xpelah at least die tau aku minat die.. yezza, betol x MIRA sayang??.. eh2x sayang plak, cowie tershashul.. member yang sorank nie plak minat si Liyana Fizi @ Fizi.. dua-dua comel..pheeewit!..

mira and the geng - tilu

liyana fizi @ fizi

if ade kelapangan ke silalah tgk kat youtube performance by the ramlees ni, kat hard rock kafe.. menyesal nye x dpt pegi, g pun xtau langsung pun pasal info nie..geram nye.. GRRRRRRRRR!..

Sunday, 12 June 2011

aku.dan BERSYUKUR 2

sem baru dah mule, esok dah masuk minggu ke-3 kuliah, vest x beli lagi tok kelas serving(lecturer pun nak soh pakai)..mane nak cari, kat Kepah pun x sampai2 lagi, tensen babe!!.. tapi nak buat macam mane kan,name pun student, kenelah ikut arahan lecturer.. sem nie aku ade teman baru iaitu bobo n boboy.. siapekah mereka??.. nantikan yer!(jgn gopoh, sabar tu separuh daripada iman).. ececece..

ari nie kelas kol 10 pagi, but sir ask us to watch final debate at Dewan Aspirasi between UIA vs UMT(if i'm not mistaken).. yang nie debat BI lah.. debat BM(our traditional la) adalah antara UniSZA vs UMP.. hebat2 ye para pendebat kite nie.. ingat lagi time form 4 masuk debat tapi antara skolah je la =.='

sebanarnye ari ni bangun lambat, nak gigihkan diri pegilah jugak sebab attendance kene sign, rugi woooo even 1 hari ponteng.. nak jadi pelajar cemerlang katekan.. cemerlang ke??..*tangan di bahu, biji mate hitam ke atas*..

Friday, 10 June 2011

aku.dan MISERABLE!

what im going to do now?.. i think my life already ruined right now.. WHY?.. because all of stupid things that i've done!!.. oh GOD, pls help me here.. betol lah kate lecturer aku, hidup ni boleh diistilahkan dalam macam2 bentuk sebenarnye.. bile ditanya life is like what??.. ramai yang akan jawab life is like wheel(formal answer lah).. seperti mane yang kite tahu lah kan, bak roda nie, kadang2 kite kat atas, kadang2 kite kat bawah..macam air laut ade pasang surutnye..